22:04 ч.: Шестима от екипа на митинга на Тръмп в Тълса - с положителна проба за коронавирус

Шестима души от екипа, който организира предизборния митинг на Доналд Тръмп в Тълса, щата Оклахома, са дали положителна проба за новия коронавирус, съобщи екипът няколко часа преди началото на митинга, на който се очакват около 20 000 души, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Въведени са незабавно карантинни процедури и никой от далите положителна проба служители няма да присъства на митинга, нито никой от хората, които са били в контакт с някой от заразените.


21:20 ч.: Заразата се ускорява отново в Германия, над 1000 работници в месокомбинат са инфектирани 

Индексът на възпроизвеждане на новия коронавирус в Германия нарасна на 1,79, съобщи Институтът "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.
За сравнение, вчера този индекс е бил 1,06.
Индекс от 1,79 означава, че 100 заразени с вируса заразяват средно други 179 души. За постепенното овладяване на вируса е необходим индекс под 1.

В германска кланица, станала огнище на коронавирус, вече са заразени 1029 работници или над две трети от личния й състав, съобщи ДПА, като се позовава на местните власти.
Здравните органи са направили 3127 теста в опит да овладеят огнището на заразата, след като инфекцията обхвана приятели и членове на семействата на работниците в кланицата.
За огнището в кланицата край град Гютерсло в провинция Северен Рейн-Вестфалия бе съобщено в сряда, когато 400 работници дадоха положителни проби.


19:51 ч.: Испанският премиер призова за предпазливост преди отмяната на режима за коронавируса 

Педро Санчес прави изявлението си в двореца Монклоа в Мадрид.

Испанският премиер Педро Санчес призова народа да продължи да се пази, в навечерието на отмяната на режима на повишена готовност, въведен заради коронавируса.

"Вирусът може да се върне и бихме могли да се изправим пред втора вълна на зараза", каза в телевизионна реч Санчес, цитиран от ДПА. "Всички трябва да спазваме стриктно правилата за здраве и хигиена", подчерта той.

Испания, една от най-тежко засегнатите от пандемията страни, въведе в средата на март строга карантина, за да овладее разпространението на вируса, отнел живота на 28 000 нейни граждани. От полунощ карантината пада.
Мярката бе силно непопулярна, но Санчес твърди, че тя е предотвратила скок на смъртността до 450 000 души. Премиерът благодари на испанците за усилията им в този период, особено на здравните работници, полицаите и служителите на ключови позиции.
Той отдаде почит и на жените, съставляващи по-голямата част от работещите в здравеопазването и търговията на дребно, които останаха вкъщи, за да се грижат за децата и в някои случаи се сблъскаха с домашно насилие.
Санчес призова страната да се обедини, за да възстанови икономиката и не просто да я възстанови, а да работи за по-голяма устойчивост и дигитализация в бъдеще.
Той освен това защити плановете на ЕС за пакет за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията. Испанският премиер коментира, че уроците от миналото са научени и че "новата Европа" действа, водена от солидарност.

Над 9 хиляди души са били задържани в Испания от средата на март за нарушаване на въведените заради коронавируса ограничителните мерки, съобщи днес агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС.
Преди близо сто дни в страната беше въведен режим на повишена готовност. Тази мярка позволи да се ограничи придвижването на жителите по цялата страна, освен в случаите на крайна необходимост. Бяха затворени училища, кафенета, барове, развлекателни заведения, музеи и хотели.
От началото на разпространението на инфекцията в Испания бяха регистрирани над 245 хиляди заразени, а над 28,3 хиляди пациенти са починали. 


19:49 ч.: Италия съобщи за 49 починали и 262 нови случая през последното денонощие 

Италия съобщи днес за 49 починали от Ковид-19, с което броят на смъртните случаи в страната достигна 34 610, предадоха Ройтерс и ТАСС. Броят на заразените е нараснал с 262, до общо 238 275.
По брой на смъртни случаи Италия се нарежда на четвърто място в света след САЩ, Бразилия и Великобритания, а по брой на заразени - на осмо място.
В столичната област Лацио съобщиха за четири "привнесени" случая на заразяване. Става дума за хора, върнали се от Египет и Бразилия, както и от северната област Пиемонте и град Бергамо в Ломбардия, една от най-пострадалите от пандемията области в страната.
Италианските здравни власти съобщиха, че досега са извършени 3,017 милиона тествания за коронавирус при население от 60 милиона души.


16:49 ч.: Меркел призова германците да използват мобилното приложение срещу коронавируса 

Меркел прави седмичното си видеообръщение към германците. 

Всички граждани на Германия трябва да се възползват от коронавирусното приложение, проектирано да засича и прекъсва веригите на заразяване, призова днес в седмичното си видеообръщение канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ДПА.
"Колкото повече хора участват, толкова по-голяма ще е неговата полезност", каза Меркел.
Приложението "Корона уорн" (Corona Warn) бе пуснато тази седмица след месеци на подготовка и изработка. То работи, като съхранява информация за движенията на потребителите на телефона, както и проследява кога е наблизо друг телефон с това приложение.
По този начин, ако човек се зарази, може да информира приложението, така че всички други потребители, които през последните дни са били регистрирани в близост до заразения, да могат да получат сигнал.
Поради големия обем на данни обаче има въпросителни около ефективността му, тъй като по-старите телефони могат да имат проблеми.
Има и противопоставяне от защитниците на личния живот срещу системата, която проследява движението на хората.
В обръщението си Меркел насърчи хората да имат вяра в приложението и им каза, че тяхната поверителност ще бъде гарантирана, тъй като данните са добре криптирани. Тя уточни, че геоданните не се запазват, нито пък се съхраняват данни централно.
В Германия, с население от около 80 милиона души, употребата на приложението е доброволна. То е изтеглено над 9 милиона пъти от въвеждането му във вторник.


14:37 ч.: Случаите на заразяване с коронавирус в Европа са вече над 2,5 милиона 

Над 2,5 милиона случаи на заразяване с коронавирус са регистрирани в Европа, като повечето от половината от тях са в Русия, Великобритания, Испания и Италия, предаде Франс прес.
С най-малко 2 500 091 заразени и 192 158 починали Европа остава най-тежко засегнатият от пандемията континент, въпреки че понастоящем вирусът се разпространява най-бързо в Латинска Америка.
Общият брой на заразените по света е 8 680 649, като смъртните случаи са 459 976.
Европейската страна с най-много случаи на заразяване е Русия (576 952). След нея се нареждат Великобритания (с 301 815 случая), Испания (245 575) и Италия (238 011).


13:43 ч.: В Украйна за едно денонощие бяха регистрирани над 800 случая на заразяване с коронавирус

В Украйна за едно денонощие бяха регистрирани 841 случая на заразяване с коронавирус, предаде ТАСС, като се позова на украинските власти.
Общият брой на заразените с вируса в Украйна е вече 35 825.
Смъртните случаи от коронавирус в Украйна през последното денонощие са девет. Общият брой на починалите е 994.
В самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) през последното денонощие са регистрирани 35 нови случая на заразяване, съобщи днес здравно министерство на сепаратистите, цитирано от ТАСС. За последното денонощие в Донецк са регистрирани и два смъртни случая.


8:15 ч.: Круизни кораби няма да плават от пристанища в САЩ до 15 септември

Международната асоциация на круизните оператори съобщи, че круизни кораби няма да плават от пристанища в САЩ до края на лятото заради пандемията от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.
На 14 март американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията издадоха заповед, забраняваща плаванията на круизни кораби. Тя е в сила до 24 юли.
Самите компании обаче са решили доброволно да удължат паузата до 15 септември, защото се нуждаят от време, за да изпълнят условията на властите в САЩ за възобновяване на плаванията. 


7:48 ч.: Двама нови заразени бяха установени в Нова Зеландия

Двама нови заразени с коронавируса бяха установени в Нова Зеландия - двойка, върнала се от Индия, предаде ДПА, като се позова на здравните власти.
Мъжът и жената, които са на по 20 и няколко години, нямат симптоми на Ковид-19 - причиняваното от новия коронавирус заболяване. Двойката има бебе, което не е било тествано заради възрастта си.
Властите очакват нови случаи на зараза със завръщането на още новозеландци от чужбина.
Нова Зеландия затвори почти напълно границите си за посетители. Нейните граждани и хората с постоянно местожителство имат право да се върнат у дома. Те обаче са поставяни под карантина за две седмици и са тествани за коронавируса на третия и на дванайсетия ден.
Мъжът и жената, дали положителна проба за коронавируса, са се прибрали в Нова Зеландия на 5 юни с полет за връщане на новозеландци от Индия.
Общият брой на потвърдените заразени в страната е 1509. 22 от тези хора са починали. 


6:31 ч.: Южна Корея регистрира най-големия ръст на новите заразени от три седмици

Южна Корея съобщи днес за най-голям ръст на новите заразени с коронавируса за едно денонощие от около три седмици, предаде Асошиейтед прес, като се позова на здравните власти.

Пак Чен Ох, беглец от Северна Корея приготвя пластмасови бутилки с ориз и маски, за да бъдат изпратени с балон в Северна Корея от Сеул.


С потвърдените 67 случая общият им брой в страната достигна 12 373. 10 856 от тези хора са оздравели, а 1273 остават на лечение.
Броят на смъртните случаи в Южна Корея от причиняваното от коронавируса заболяване Ковид-19 остава непроменен - 280.
Малко под половината от новите случаи - 31, са били внесени от чужбина.
През последното денонощие е бил регистриран най-големият ръст на заразените в Южна Корея от 28 май, когато бяха потвърдени 79 случая, отбелязва АП.
Броят на новите случаи в страната отново тръгна нагоре в началото на миналия месец, когато мерките за социално дистанциране бяха разхлабени. Повечето от заразени са установявани в гъстонаселената столица Сеул.


5:50 ч.: Двайсет и седем нови заразени в Китай през последното денонощие 

Пазар за зеленчуци в Пекин

Двайсет и седем нови заразени с коронавируса са били регистрирани в Китай през последното денонощие, предадоха ТАСС и ДПА, като се позоваха на здравните власти.
21 от случаите са потвърдени в Пекин, който от една седмица се опитва да овладее ново огнище на заразата, пламнало на най-големия селскостопански пазар в града. Над 200 нови заразени бяха регистрирани в китайската столица от откриването на този клъстър, отбелязва ДПА.
Вчера всички междуградски автобуси от и до Пекин бяха спрени, стотици полети - анулирани, а пътуванията без неотложна необходимост - забранени. Хората, на които все пак им се налага да излязат от града, трябва да представят валиден отрицателен тест за коронавирус от последните седем дни.
Училищата и университетите в китайската столица са затворени, а на районните власти бе наредено да следят и контролират придвижването на местните жители, отбелязва ДПА.
Общият брой на потвърдените заразени в Китай вече е 83 352, посочва ТАСС. 78 410 от тези хора вече са оздравели.
Броят на починалите остава непроменен - 4634.


5:21 ч.: Над 600 нови заразени и 11 починали в Германия през последното денонощие 

Над 600 нови заразени с коронавируса и още 11 починали са били регистрирани в Германия през последното денонощие, съобщи институтът "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.
С потвърдените 601 случая на зараза общият им брой в страната вече е 189 135. 8883 от тези хора са починали.


4:11 ч.: Над 700 починали от коронавируса в САЩ за 24 часа 

Над 700 души са починали от Ковид-19 в Съединените щати през последното денонощие, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес.
Въпреки че САЩ остават далеч напред на първо място по брой смъртни случаи от причиняваното от новия коронавирус заболяване, те са под 1000 за девети пореден ден, отбелязва агенцията.
През последните 24 часа университетът "Джонс Хопкинс" е регистрирал 705 починали.
САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с 2,2 милиона потвърдени заразени, над 119 хиляди от които са починали.

Страховете от завръщане на коронавируса в САЩ са свързани най-вече с антирасистките демонстрации, които разтърсват страната от седмици, и с подновяването на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп, който ще проведе днес митинг в град Тълса, щата Оклахома, отбелязва Франс прес.


3:49 ч.: Броят на починалите от коронавируса в Мексико надхвърли 20 000 

Броят на починалите от новия коронавирус в Мексико надхвърли 20 000, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на здравеопазването.
Страната е на седмо място в света по брой смъртни случаи от Ковид-19 след Съединените щати, Бразилия, Великобритания, Италия, Франция и Испания.
През последното денонощие от причиняваното от новия коронавирус заболяване в Мексико са починали 647 души. С това общият брой на смъртните случаи достигна 20 394.
През последното денонощие в Мексико са били потвърдени 5030 нови заразени с коронавируса. Случаите в страната вече са 170 485.
На фона на ускоряването на разпространението на заразата, властите в столицата Мексико отложиха с една седмица рестартирането на местната икономика, което беше планирано за понеделник, отбелязва Франс прес.


1:50 ч.: Броят на потвърдените заразени в Бразилия надхвърли 1 милион 

Бразилска лекарка с цвете, подарено ѝ от благодарни граждани.

Броят на потвърдените заразени с новия коронавирус в Бразилия надхвърли 1 милион, а починалите в страната от причиняваното от него заболяване COVID-19 доближават 50 000, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на здравните власти.
През последните 24 часа в Бразилия са били регистрирани рекордните за едно денонощие 54 771 нови случая. С това общият брой на заразените в страната достигна 1 032 913.
Още 1206 души са починали от COVID-19 в Бразилия. С това общият брой на смъртните случаи в страната от причиняваното от коронавируса заболяване вече е 48 954.
Бразилия е на второ място в света след Съединените щати по брой заразени и починали. При това през последните дни страната регистрира най-много смъртни случаи за едно денонощие.
Освен това експерти твърдят, че официалните данни за броя на заразените са подценени, според някои - от пет до десет пъти, тъй като липсва масово тестване на населението, посочва Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че коронавирусът продължава да се разпространява безмилостно в най-голямата страна в Латинска Америка, подкопавайки подкрепата за десния президент Жаир Болсонаро, който омаловажава заплахата от заразата, и предизвиквайки опасения от икономически срив след години на анемичен растеж.

 Бразилка минава край пано с карикатура на конфликта на президента Жаир Болсонаро с медиците и надпис: "Ти от коя страна на въжето си?"

Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.